Viking Line först i världen med ny svensk miljöteknik - eller Framtiden är redan här ...

Med en rad utmärkelser i bagaget fortsätter miljöklassade Viking Grace att värna om miljön med hållbara lösningar. Senast i raden är Climeons Ocean Marine – en patenterad teknik som omvandlar varmvatten till elektricitet och därigenom minskar fartygets bränsleförbrukning. Viking Grace blir det första fartyget i världen att få systemet installerat.

Den första januari 2015 införs nya EU-direktiv som innebär att oljan som driver fartyg endast, av miljöskäl, får innehålla 0,1 procent svavel. Viking Line har länge arbetat aktivt med miljöfrämjande åtgärder på samtliga av sina fartyg och en del i detta arbete är det miljöklassade fartyget Viking Grace, som sedan tidigare drivs av det svavelfria bränslet LNG (Liquified Natural Gas). Nu tar man ytterligare ett viktigt steg i miljöarbetet. Idag informerar rederiet att man slutit ett avtal med Climeon och deras Ocean Marine-system. Produkten är världens mest effektiva och producerar elektricitet med hjälp av varmt vatten, Waste Heat Recovery.

– Ocean Marine hjälper rederierna att minska sina kostnader för bränsle samtidigt som det skapar en positiv miljöeffekt tack vare att resultatet möjliggör ekonomiskt lönsam återvinning av värme till elektricitet, säger Thomas Öström, VD för Climeon.

Fotogalleri om avtalskrivningen >>>


M/S VIKING GRACE
invigdes den 15.JAN.2013 och blev det mest miljöanpassade kryssningsfartyget i världen, som drivs med LNG ***

Att bunkra LNG har varit (är) en utmaning och bunkringsventilen spelar huvudrållen varje gång fartyget tankas.
Här ser ni några unika bilder från invigningsdagen och "koppleri-ventilen ser ut. >>>

***LNG= Liquefied Natural Gas ( see Wikipedia info).